Vodka

Amit a vodkáról tudni érdemes… Ahogy a neve is mondja: vizecske, pontosabban az élet vize, amely ez esetben az Orosz területekről vagy talán Lengyelországból eredt. Történelmi múltját tekintve az egyik legősibb égetett szeszesital, melyet hajdanán igen frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással sikerült az alapanyagot jelentő cefre alkoholtartalmát koncentrálni. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai […]

Panyolai pálinka

“Nem adhatok mást, csak mi lényegem” Korrekt pálinkák a környék gyümölcskertjeinek érett ajándékaiból.Semmi túlzás, csak a lényeg: szilva, alma, körte és meggy. Abban különlegesek, hogy nincs bennük különleges. Pont azok, amiknek látszanak -kompromisszumok nélkül. Szatmári Szilva Az Elixír Szilva fiatalabb rokona, a Nemtudom szilva áttetsző, folyékony változata. Zamatos Körte Körtéből, mi másból, édesből, kásásból, lédúsból, […]

Tequila

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes “pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexiból egyes területein gyártható, Tequila néven. A kék agavet megfőzik, […]

bacardi

Bacardi

A RUMOK KIRÁLYA, A KIRÁLYOK RUMJA Don Facundo Bacardí Massó nemcsak a rumról alkotott fogalmainkat, de iváskultúránkat is örökre megváltoztatta. A már több száz éve készített nyers, durva rum helyett egy lágyabb, simább, finomabb és semmi máshoz nem hasonlítható italról álmodott. Egy évtizedes, szenvedélyes és zseniális kutatása forradalmasította a rumkészítést, és létrehozta a világ első, […]

rum

A rum és a koktélok

A bárosok számára talán legkedvesebb párlatféleség a legkülönfélébb ízvilágú italokat öleli fel. Találhatunk itt szinte a vodka könnyedségével vetekedő fehérrumokat, fűszeres és édes karakterű, már-már likőrre emlékeztetető barna rumokat, de akár a konyakok eleganciájával is vetekedő érlelt változatokat. A közös ebben az italokban, hogy kivétel nélkül a cukornád feldolgozásakor keletkezett melaszból készül (kivétel a Francia-Antillákról […]