Tequila

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes “pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexiból egyes területein gyártható, Tequila néven.

A kék agavet megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják. Az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való hígítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira. A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem “kaktuszpálinka”.

Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyümölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agave hasonlít a kaktuszhoz – tüskések a levelei – de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyag ellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára.

Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban. A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvelykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjat (Gold esetén) szórunk, a és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs. A vállalkozó kedvűek a képen látható módszert is próbálgathatják. Jó szórakozást.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.