Tokaji szamorodni
Tokaji szamorodni
Tokaji szamorodni a Tokaji borvidék területén termett, a nemesen rothadt, tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják elő. Legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség. A forgalomba hozatal előtt legalább két évig fahordóban érlelik. Tényleges alkoholtartalma 12%.
Cukortartalom szerint a típusai a következők:
száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig
édes tokaji szamorodni: legalább 30 g/l cukortartalom felett
Tulajdonságai
Színe: a világossárgától az aranysárgáig terjed.
Tisztasága: maga a bor tiszta, de a palackban az érlelésből származó, esetleges finom porszerű kiválás megengedett.
Illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességre jellemző szamorodni és érlelési illat.
Íze, zamata: kellemes, harmonikus.
Forrás wikipedia