Tokaji szamorodni

Tokaji szamorodni

Tokaji szamorodni a Tokaji borvidék területén termett, a nemesen rothadt, tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják elő. Legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség. A forgalomba hozatal előtt legalább két évig fahordóban érlelik. Tényleges alkoholtartalma 12%.

Cukortartalom szerint a típusai a következők:

száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig

édes tokaji szamorodni: legalább 30 g/l cukortartalom felett

Tulajdonságai

Színe: a világossárgától az aranysárgáig terjed.

Tisztasága: maga a bor tiszta, de a palackban az érlelésből származó, esetleges finom porszerű kiválás megengedett.

Illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességre jellemző szamorodni és érlelési illat.

Íze, zamata: kellemes, harmonikus.

Forrás wikipedia